Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako správne triediť odpad

Dátum: 24.02.2023
Autor: Lukáš Dobranský
Počet videní: 676
Ako správne triediť odpad

Ako správne triediť odpad

Vážení občania.

distribuovali sme pre Vás vrecia na triedenie odpadu, dole v tabuľke je stručný popis čo do akého vreca vytriediť podľa farby.

Nie je nutné použiť farebné vrecia, dôležité je správne triediť a nevytvárať komunálny odpad :)

 

Zmiešané plasty a PET fľaše

Zbiera sa plast označený rec. symbolom.

Patria sem: PET fľaše, fólie, igelitové obaly, plastové fľaše, prepravky, plastové stoličky, neznečistený polystyrén, fľaše od aviváže, čistiacich prostriedkov a drogérie.

Nezbiera sa: tetrapak, plastové fľaše od motorových olejov, plienky, obaly z jedál, podlahové krytiny, laminát, matrace, hygienické potreby, sifóny, plastové potrubia, hadice z vysávačov, rôzne hadice, špinavé fólie zo stavieb, plasty s prímesami iných materiálov, guma, tesnenia, rolety, žalúzie, kryty z neónov, bazény, sprchovacie kúty, autoplasty, nárazníky, plexisklo, lexan, strešná krytina, plasty z testovania, vence, plastové sviečky, plastové materiály, ktoré obsahujú kov, bakelit.

 

Sklo

Zbiera sa sklo označené recykl. symbolom.

Patria sem: prázdne sklenené fľaše, sklenené kahance bez sviečky a ďalšieho kompozitu, veľké tabuľové sklo - musí byť z bezpečnostných dôvodov rozbité.

Nezbiera sa: porcelán, zrkadlá, autosklo, drôtené sklo, sklobetón, žiarovky a žiarivky, sklo kombinované s iným materálom, znečistené sklo.

 

Papier

Zbiera sa papier označený rec. symbolom.

Patria sem: noviny, časopisy, stlačené kartóny.

Nezbiera sa: znečistený a mastný papier , fólie, celofán, obaly od masla, jogurtov, škatuľové obaly, obaly od vajec, alobal, knihy. Zbiera sa do samostatného vreca aj keď sa zber vykonáva s VKM.

 

Kompozitné obaly - VKM (tetrapak)

Zbierajú sa nápojové kartóny označené rec. symbolom.

Patria sem: čisté nápojové obaly od džúsu, mlieka,vína.

 

Kovové obaly:

zbierajú sa konzervy bez zvyškov jedla, plechovky od alko a nealko nápojov, kovové obaly,čisté viečka z jogurtov.

Nezbiera sa: hrnce, alobal, kovové obaly kombinované s iným materiálom, obaly od liekov, obaly znečistené nebezpečnými látkami od farieb, lepidla, olejov, sprejov, hrnce, pletivo.